Парламентът поиска ЕК да започне наказателна процедура срещу Гърция заради граничната блокада

Парламентът единодушно прие декларация в подкрепа на българските превозвачи във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница.
Народните представители поискаха Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция заради блокадата на българско-гръцката граница. В декларацията се настоява Атина да предприеме необходимите действия за справяне със ситуацията.
Председателят на външната комисия в НС Джема Грозданова прочете съдържанието на декларацията.
43-тото Народно събрание не приема блокирането от гръцка страна на пропускателни пунктове на границата с България. Настоятелно приканва гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на свободно движение през границата. Настоява отговорните български институции да продължат усилията си в посока на разрешаване на кризата в двустранен план, се посочва в документа.
Преди това транспортният министър Ивайло Московски посочи, че напълно се солидализира с българските превозвачи. Той призова да бъде подкрепена тази декларация, за да бъде защитен интересът на българските превозвачи.
„В колоните, които стоят по границите има колони с превозвачи. Нарушено е изконно право на ЕС – свободното движение на стоки и хора, незаконно от страна на Гърция. Според мен има отношение към България, тъй като няма как когато се стигна в преговорите до вариант да се отваря границата за по няколко часа, това да го гарантират гръцките власти, а за постоянно да не може да гарантира“, каза министър Московски.
Той заяви, че се задържат с екипи от вътрешността на страната доста голяма част тежкотоварни превозни средства. „Това едва ли би могло да издържи дълго време. Напрежението би могло да ескалира още повече“, каза министърът и определи поведението на гръцките фермери като безобразно. По думите му всеки ден има пиянски изпълнения. „Предизвикват умишлено нашите превозвачи. На фона на това от наша страна и от гръцка страна шофьорите тотално бедстват. С много големи усилия успяхме да осигурим колоната от гръцка страна да получи храна и вода“, каза още Московски.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.