Московски: Блокада! Който иска да ходи в Гърция, да си измисля други маршрути

Четвърта седмица продължават протестите на българо-гръцката граница. Резултатът е 3 напълно затворени гранични пункта и стотици изнервени превозвачи и шофьори. Над 24 часа продължава блокадата и от българска страна на превозвачи, и от гръцка на фермери на ГКПП „Кулата-Промахон“. От началото на пълната блокада през „Кулата“ е било пропуснато едно дете болно от епилепсия, два ТИР-а превозващи малки пиленца и барут и благодарение на министър Московски един лек автомобил, в който е превозвано бебе. От гръцка страна е бил пропуснат автобус превозващ възрастни хора, но от българска той е бил върнат.
Към 9 часа днес български превозвачи блокираха граничния пункт Маказа и международния път Кърджали – Комотини.
Съюзът на международните превозвачи е предупредил с писмо Община Кирково за предстоящите действия. Те са в отговор на продължаващата трета седмица блокада на пътя от гръцки фермери на 17 километра от границата.
Според Съюза ще бъде блокиран и пунктът при Златоград.
Недоумявам, защо се получи така. Имахме поет ангажимент от гръцка страна – да има нормален прозорец. Компромис беше от страна на българите, превозвачите, че се съгласиха на него. Изведнъж прекратиха всичко. Не може да се търпи повече. След като искат да е така, тогава няма да има граници. Който иска да ходи в Гърция на туризъм, да си измисля други маршрути. Тези три гранични пункта няма да работят и толкова, категоричен бе министърът на транспорта Ивайло Московски пред БНТ . По думите му, преките загуби вероятно са от порядъка на 300 – 400 хиляди евро на ден.
По думите на Московски нашите условия са ясни: 100 процента да се оттегли цялата блокада на гръцките фермери, включително машини, трактори и комбайни и тяхна полиция да обезпечи трайно този коридор, за да може да има нормално движение.
И на двете наши искания беше отказано, каза министър Москов.
Солидаризирам се с поведението и искането на нашите превозвачи. Вече четвърта седмица бедстват, добави той.
Министърът благодари на кметовете на Петрич, Кулата, Сандански и на областният управител на Благоевград, че са правили всичко възможно да се осигурят нещата от първа необходимост.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.