Международен културно–духовен събор за богомилите

От 8 до 10 април 2016 г. в гр. Велики Преслав ще се проведе Международен културно-духовен събор, посветен на историята и значението на богомилското учение за Европа. В програмата на събора са включени беседи и дискусии в широк обхват на културно-духовните и езотерични процеси през вековете до съвременността. За място на събитието е избрана местността Омуртагов мост, която е малко отдалечена от града, в близост до река, без градски елементи, далеч от светска суета. Там, където може да се усети и почувства природата, естественото състояние на учението и духа на древното знание. Атмосферата е уникална – в близост до „Златната църква”. Идеята за отбелязване годишнината от възникването на богомилското учение се ражда от Асен Асенов Хермес и Марияна Лалова преди 3 години, когато се създават първите в историята на България чествания на празника,чрез фондация Виделей. По мнението на организаторите, за начало може да се смятат датите 11-13 април 980 г., когато от Сирия идва жрецът Вотан, предоставя специална информация и прави посвещение на 12 апостоли в гр. Велики Преслав.
Организатори на събитието са: Фондация „Виделей“, сдружение „Велика БОЛГАРИА“, в-к „Велика БОЛГАРИА“, ВИП „Комюникейшън ПР“, „Магнум Опус“, в= „Посоки+“, „Богомило – катарски център“, „Духовен център Слънце“, НПО“Геум“и др.
bog1Специални гости ще бъдат Богомили от международния Богомилски център в гр.Загреб, Хърватия, както и светилата в сферата на Богомилите и духовните български учения – Христо Маджаров, Христо Буковски, Спас Мавров, Галя Маджарова, проф. Ерика Лазарова, Филип Филипов, Георги Мелихранов, Тодор Ялъмов, д-р Румен Стоилов, д-р Надя Панчева, изследователи от чужбина и др. Към събора ще се присъединят и участници от Италия, Франция, Румъния, Босна и Херцеговина.
Ще бъде показан уникален филм за свещените места на Богомилите в Словения, Хърватия, Франция, Италия, Андора, Испания, където са направени първите новобогомилски пътувания.
На страницата на събитието във Фейсбук организаторите категорично заявяват: „От незапомнени времена един дълбок и необясним стремеж към просветление съпътства българския народ,отправяйки неговия дух отвъд природните ограничения на материята.Този копнеж намира синтезиран израз в Богомилството-български културен феномен,станал по-късно основа за бъдещата реформация,както и за възникването на много мистични и езотерични общества в Европа. Уникално по значение, всеобхватно по съдържание и космополитно в същността си, Богомилското учение се ражда в средновековна България, поради историческата необходимост да се възстанови истинското, първоначално Христово учение. То представлява цялостна религиозно-философска и езотерично – мистична доктрина, освобождаваща съзнанието от авторитети, религиозни предразсъдъци, църковни догми, заблуди и суеверия. Това са Богомилите, това са ни завещали те!“
Укрепване на българската традиция, обогатяване духовната история на новите времена, разширяване степента на образованост и информираност на българите, въздигане на свещеното знание за величието на родината ни – това са някои от идеите, които събират участниците в Международния културно – духовен събор.
/e-Razgrad/

На втория кадър – част от лекторите. Снимка: Виделей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.