Момчето от къщичките Разград погълнало видите заради разсеяната му гледачка

Проявено невнимание от служител е причина за инцидента в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Разград, при който дете погълна метални види и бе хоспитализирано, установи разпоредена от председателя на Държавната агенция за закрила на детето проверка в центъра, съобщи официално на сайта си Агенцията.
Инспекторите установили, че работници по поддръжката са оставили инструментите си и винтовете на рафт в пералното помещение в Центъра, което детегледачката на смяна забравила да заключи, докато отиде да вземе перилни препарати. Почти веднага след излизането й възпитателят и медицинската сестра забелязали, че едно от момчетата не е в общото помещение с останалите деца. Открили го в пералното помещение, с види в ръка.
Припомняме, че инцидентът се разигра на 2 февруари. 13-годишното момче незабавно бе откарано в Бърза помощ към МБАЛ – Разград, а после – до болница във Варна.
Директорът е изискал писмени обяснения от дежурните по време на инцидента служители, уведомил е органите по закрила, както изисква Закона за закрила на детето.
Проверката установи, че децата и младежите с увреждане се отглеждат в подходяща за нуждите им среда, близка до семейната. Изградени са добри взаимоотношения между тях и персонала, който е с необходимата за работата в услугата квалификация. Отчита се положителна промяна в развитието на децата и младежите, всички посещават училище, подпомагат ги ресурсни учители. За здравето им се грижат три медицински сестри, всички имат личен лекар.
Но нито едно от децата обаче на посещава социални услуги в общността, от ноември с тях не работи психолог, което възпрепятства интеграцията им в местната общност, констатира проверката на Агенцията за закрила на детето.
В центъра са разработени нормативно изискваните правила и процедури, но са установени пропуски в организацията на работа и графика за дежурства, които създават предпоставки за инциденти, и не гарантират в достатъчна степен безопасността на децата.
Затова на директора ще бъде връчено задължително предписание, както и препоръки за осигуряване на допълнителни обучения и супервизии на работещите, предвид специфичните им задължения и опасността от професионално прегаряне. Дирекция „Социално подпомагане“ – Разград ще трябва да насочи децата към социални услуги в общността, чиито специалисти да ги подкрепят в преодоляването на трудностите в общуването и за интеграцията им в местната общност.
А председателят на Агенцията за закрила на детето ще поиска от кмета на Разград д-р Валентин Василев да оптимизира броя на детегледачите, за да се гарантира качеството на грижа и безопасността на децата.
/e-Razgrad

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.