Данислав Дочев иска по-голямо обезщетение от прокуратурата заради незаконно обвинение

Строителният инженер Данислав Дочев е обжалвал решението на Разградския районен съд, с което искът му е уважен частично и му е присъдено обезщетение от 7000 лева заради незаконно обвинение. Той иска от Окръжния съд да удовлетвори целия му иск от 18 000 лева за нанесени неимуществени вреди от държавата.
Дочев и бившият кмет на Исперих Адил Решидов бяха подсъдими заради ремонти на храмове и обществени сгради, повредени от мнима буря.
Обвинението срещу Дочев бе, че в условията на продължавано престъпление като длъжностно лице – член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и управител на „ВМ-Дочев“, е изготвил строително-конструктивни заключения за пострадалите сгради. Според прокуратурата той удостоверил неверни обстоятелства за видовете увреждания и техническото състояние на молитвени домове и общински сгради. Дочев бе оправдан, а Решидов получи присъда пробация за неправомерно разпореждане с бюджетни средства.
Дочев заведе дело срещу прокуратурата заради вреди, претърпени от 4 март 2013 г., когато му е повдигнато незаконното обвинение, до 12 юни 2015 г., когато оправдателната му присъда е влязла в сила. Той твърди, че през този период е изпитвал изключителни притеснения и страдания, страх и безпокойство, заради евентуално осъждане и лишаване от право да упражнява професията си.
Районният съд е уважил частично иска, като е приел, че интензитетът на притесненията и емоционалното състояние на ищеца се е дължало не само на това, а и на другото наказателно производство, което е протичало паралелно – по делото срещу ексобластния управител Наско Анастасов и още 7 души, сред които и Дочев, за незаконни ремонти на религиозни храмове, пострадали от мнима буря. И по това дело Дочев бе оправдан, след което пред Разградския окръжен съд поиска обезщетение от 38 000 лева, заради нанесени неимуществени вреди, болки и страдания, причинени от незаконно обвинение.
Окръжният съд разгледа жалбата на Данислав Дочев за по-високо обезщетение и ще се произнесе по него в законовия срок.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.