Лиляна Павлова: Ще финансираме „Хемус“ с приходите от контрабандата

Премиерът Бойко Борисов спря търга за магистрала „Хемус“. Формално мотивът е липса на европейско финансиране, а по думите му причината е съмненията в обществото.
„Разпоредих на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) да се прекрати незабавно процедурата за избор на изпълнители за строителството на два лота на АМ „Хемус“. Предприетите действия са по отношение на Лот 1 и Лот 2″, обяви премиерът.
Малко по-късно регионалното министерство обясни: „невъзможност да бъде осигурено финансиране за изграждането им по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. От ведомството посочват, че бюджетът на програмата за пътни проекти е 673 млн. евро и средствата вече са разпределени: за „Струма“ от Благоевград до Крупник – 83.5 млн. евро, за тунела при с. Железница – очаквани 120 млн. евро, за участъка Крупник – Кресна, който е с неясна, но висока стойност, за Кресна – Сандански – 128 млн. евро, както и за Западната дъга на Софийския околовръстен път – 64 млн. евро. Предварителните разчети сочат, че с изброените проекти наличният ресурс ще бъде напълно изчерпан“, пише в мотивите.
„Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в общественото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг, да бъде направен пред очите на всички медии.“ А на въпроса, слухове за определени персони ли го притесняват, той отговори: „Витае, че от едната страна, макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми, но витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски“, коментира още премиерът пред журналисти.
„Хемус“ е спряна заради проблем във финансирането. Документите са изрядни. Процедурата е законосъобразна, заяви днес пред Нова телевизия Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя потвърди думите на премиера Бойко Борисов като заяви: „Ние не искаме да остане сянката на съмнение, че има нещо скрито, нещо задкулисно. Това беше причината да спрем „Хемус“.“
Павлова обясни, че обществената поръчка е обявена, че ще се финансира от европрограма, но след като вече това не е факт, ще се финансира изцяло от държавния бюджет. Парите ще бъдат осигурени от събраните приходи от контрабандата.
Ще обявим процедурата наново при първа възможност, заяви Павлова.
След като мотивите за прекратяване на процедурата вече са известни и има официално решение на изпълнителния директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) инж. Асен Антов участниците в процедурата имат право да обжалват. Ако няма недоволни – решението влиза в сила.
Във всяка една голяма обществена поръчка има много интереси. Както е видно, 11 компании са допуснати да участват и винаги тези, които не са избрани, намират начини да обжалват.
Две компании обжалват – турска и италианска. Турската компания е отстранена, защото тяхната финансова оферта категорично не отговаря на процедурата, обясни Лиляна Павлова. Цената , която са дали тези две компании е с 20% по-ниска от цените, които са дали всички останали компании, посочи още тя.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.