Борисов настоя пред Юнкер за мерки срещу блокадата на българо-гръцката граница

В разговор по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес преди обед премиерът Бойко Борисов го е информирал за блокадите на българо-гръцката граница. Той е призовал комисията да вземе мерки в рамките на правомощията си за нормализиране на трафика по транспортния коридор, съобщи правителствената пресслужба.
Блокадата на граничните пунктове между България и Гърция продължава вече близо 20 дни. Гръцките фермери, които са избрали тази форма на протест срещу програмата на правителството си за реформи, пропускат колоните чакащи камиони само в някои часове без да се придържат към строг график. В резултат превозвачите търпят загуби от престоя, удължаване на маршрутите, неизпълнение на договори, изтичане на срока на годност на стоките и други обстоятелства. По изчисления на бранша средната загуба е 150 евро на камион.
Това не е първото сезиране на Еврокомисията за казуса. Миналата седмица министърът на транспорта Ивайло Московски поиска съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц. Европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос при посещение в София тази седмица нарече ситуацията наистина притеснителна и допълни, че ЕС работи на базата на вътрешните си правила и регламенти и има необходимите механизми да се намеси при необходимост.
В рамките на разговора с Юнкер Борисов е отбелязал, че на предстоящата среща на Вишеградската четворка в Прага във връзка с мигрантската криза ще препотвърди вече изразената българска позиция за необходимост от засилена охрана на външните граници на ЕС.
Междувременно собствениците на транспортни фирми обсъждаха на пункта „Кулата“ общи координирани действия във връзка с продължаващите проблеми. Те се обединиха около намерението да поискат от държавата експертна и административна помощ за изчисляване и деклариране на загубите, съобщи БНР. „Едва ли всеки ще може да подаде собствен иск за претърпените загуби, точно затова ще поискаме съдействието и на нашето правителство, и на ресорните министерства,“ коментира представител на превозвачите.
Днес колоната от чакащи на българска територия камиони е около 2 километра, а от гръцка страна – над 15 километра, информира БНР.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.