Гръцки фермери влязоха в сблъсъци с полицията

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи фермери, които започнаха да хвърлят камъни по сграда на земеделското министерство в Атина, съобщи Ройтерс. Около 800 фермери от остров Крит са влезли в сблъсъци със служителите на реда.
Фермери от цялата страна се събират в гръцката столица, за да протестират срещу плановете за данъчни и пенсионни реформи на правителството.
За по-късно днес на площад „Синтагма“ в Атина е планиран голям национален протест на фермери от всички краища на страната заради планирани данъчни и пенсионни реформи. Протестират още лекари, адвокати и други свободни професии.
Заради протестите са затворени основни пътни артерии в страната.
Към Атина пътуват фермери с трактори от 68 блокади в страната. По нареждане на правителството полицията е разработила план да не допусне земеделската техника да влезе в столицата, което създава допълнителни точки на напрежение.
До момента в центъра на града са се събрали около 3000 души.
На фона на новата вълна на недоволство в страната, Гърция отново е заплашена от излизане от Еврозоната. Кредиторите обвиняват Атина в забавяне на ключовата пенсионна реформа.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.