Нотариуси и разградската топлофикация ще бъдат проверявани по сигнал на омбудсмана

И разградската топлофикация ще бъде проверявана, каза днес при посещението си в столицата на Лудогорието националният омбудсман Мая Манолова. Все повече се убеждавам, че сме длъжни да защитим клиентите от монополистите, които превръщат хората само в платци, без за им дават право да защитят интересите си. Оказва се, че топлофикациите сключват договорите с топлинните счетоводители зад гърба на клиентите си и ги поставят пред свършен факт. Същото и е и с таксата „сградна инсталация”, която се плаща и без до ползваш парно, аргументира се Мая Манолова.
Тя вече е сигнализирала Върховния касационен съд и чака той да се произнесе за противоречията в Закона за защита на потребителите и Закона за енергетиката по отношение на потребителите на услуги.
И ще очаква добри практики от големи европейски градове, като Букурещ и Будапеща, където подобни проблеми клиентите на тамошните ТЕЦ-ове нямат. Съдействие за това Мая Манолова е поискала от еврокомисаря за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова.
Омбудсманът ще сигнализира и за проверка на нотариусите в областта заради сигнали в днешната й приемна в Разград за издадени неправомерно нотариални актове на земеделски земи, без да са налице всички удостоверения за наследници. Което накърнява правата на някои от заинтерисованите в сделките, мотивира се Мая Манолова.
Днес в приемната на омбудсмана влязоха 31 души. Сред проблемите изпъкнал един, но с ефект върху хората от целия Североизток – забраната язовир „Тича” да се използва за отдих и ваканция по бреговете. Мая Манолова обеща отговор идната седмица, когато ще бъде на посещение в Шумен.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.