Петната по бананите – ключ към диагностициране на рак нa кожата

Под агресивното действие на слънчевите лъчи човешката кожа и банановата кора произвеждат еднакъв ензим, чието наличие и разпределяне позволяват да бъде определен стадият на развитие на меланома, съобщи АФП.
Ензимът се нарича тирозиназа. Той предизвиква тъмните петна по бананите и почерняването при хората. При дисфункция на регулирането му се появява меланом – много тъмно петно.
По тази аналогия химичката Лин Цу-ен от Федералното политехническо училище в Лозана разработи образен метод за измерване на наличието на тирозиназа и разпределението на ензима в кожата.
В първия стадий ензимът е в малко количество. Във втория – в голямо количество, но хомогенно, а в третия е разпределен хетерогенно.
Учените, ръководени от Юбер Жиро, са разработили минискенер с осем микроелектрода. Те само докосват кожата, но измерват реактивността на ензима. При ранна диагностика на миелома шансовете за излекуване са много по-добри. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.