Държавата закрива ТЕЛК-овете, създава нов модел за медицинска експертиза

Държавата закрива ТЕЛК-овете и създава нов вид медицинска комисия, която ще определя вида и степента на увреждане на хората. Това предвижда концепцията за реформа на медицинската експертиза, анонсирана в аванс от здравния министър д-р Петър Москов.
Децата с увреждания и пенсионерите ще бъдат насочвани към социалното подпомагане, а работоспособните хора, които се върнат на работа, няма да имат право на инвалидна пенсия.
Управляващите планират изцяло нов модел на освидетелстване на хората с увреждания и интеграцията им в обществото. Ако даден човек получи увреждане, той ще се явява пред новата комисия за медицинска експертиза, съставена от лекари с различни специалности, работещи в дадена болница. Те ще посочват вида и степента на увреждане и ще изпращат становището си до друга комисия за експертиза на трайно намалена работоспособност.
Тази комисия, съставена от лекари по трудова медицина, социални работници и експерти от НОИ, ще определя доколко съответният човек е работоспособен и на каква финансова помощ има право, информира Дарик.
Децата до 16 години и пенсионерите ще се насочват към дирекциите за социално подпомагане с цел определяне на нужните им социални помощи. Лекарите от десегашните ТЕЛК-ове ще могат да работят в новите комисии, както и по специалността си в лечебно заведение.
Всички лекари, които ще се занимават с освидетелстването, ще трябва да имат определен стаж и опит по специалността. Колкото до хората с увреждания, които се върнат на работа, те няма да имат право на инвалидна пенсия, но ако увреждането е довело до намаляване на заплатата им, ще бъдат компенсирани по някакъв начин, увери Москов.
Очаква се новата система да заработи от началото на 2017 година. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.