Оланд обяви „извънредно икономическо положение”

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви нареченото от него „извънредно икономическо положение“ и заяви, че е време да се предефинира икономическият и социален модел на страната, цитиран от АП и „Файненшъл таймс“.
Оланд разкри пакет от икономически мерки по време на ежегодна реч пред бизнеса, с които ще се цели стимулиране на икономическия ръст и справяне с хроничната безработица.
Първата от мерките, които той представи, е относително скромна. Той подчерта, че „няма да поставя под въпрос“ 35-часовата работна седмица. От думите му стана ясно, че няма да се поемат нови извънредни правомощия.
Оланд подчерта спешната необходимост да се модернизира трудовият пазар и бизнес моделът на фона на бързо движещата се, все по-глобализираната и онлайн икономика.
Мерките включват също премахване на някои мерки, за да се насърчат компаниите да наемат работници и ново обучение и квалификация за половин милион работници. Също така се предвиждат допълнителни субсидии за малките компании и мерки за квалификации на труда.
Безработицата във Франция е на ниво над 10%. За сравнение средната безработица в ЕС е около 9,8%.
Обявените от Оланд реформи идват 15 месеца преди президентските избори в страната. Френският лидер наложи извънредно положение след терористичните атаки в Париж в края на миналата година.
Преди две години президентът поде мерки в полза на бизнеса, които включваха 40 милиарда евро данъчни облекчения за компаниите за период от над 3 години; по-гъвкави трудови договори за временни работни места; план за намаляване на държавните разходи. Но всички тези предложения все още не са довели до положителни резултати. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.