Арестуваха 33-ма митничари на „Капитан Андреево” за подкупи

Преминаването през ГКПП „Капитан Андреево“ в посока България е възстановено и се осъществява нормално и в двете посоки за всички видове превозни средства – леки автомобили, камиони и автобуси. В момента трафикът е с нормална интензивност и няма образувани колони от чакащи автомобили, съобщиха от пресцентъра на „Гранична полиция“.
Преминаването бе временно спряно заради специалицираната акция на прокуратурата, ДАНС, МВР Хасково и ГДБОП, при която са задържани 33-ма служители на митницата. По-голямата част от тях с дълъг стаж, уточниха от специализираната прокуратура.
Акцията започна рано сутринта. Задържаните митничари са от различни смени. Някои от тях са задържани в момент в който са разпределяли подкупите. Подкупите, които те са взимали, са били на различни трасета, от шофьори на автобуси, на тирове, както и от водачи на леки автомобили. Парите са взимани, за да не бъдат проверявани тези превозни средства. Намек от прокуратурата сочи към това, че схемата е действала, за да се пропускат през страната акцизни стоки, съобщи „Стандарт“.
При претърсването в домовете и личните автомобили на служителите в Свиленград, Димитровград, Хасково, Любимец и села в Хасковска област е открита обща сума в различна валута на стойност около 100 000 хил лева.
За момента все още се анализира акцията и тепърва ще се прецени дали задържаните тридесет и трима митнически служители ще бъдат арестувани за 72 часа. От специализираната прокуратура посочиха, че обвиненията, които ще бъдат повдигнати, най-вероятно ще за организирана престъпна група и затова мярките за неотклонение ще се гледат в София. Престъпната схема е разработвана половин година. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.