САЩ отвориха всички бойни постове в армията си за жени

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че всички бойни роли в армията на САЩ вече ще бъдат отворени за жени.
„Армията на САЩ трябва да може в бъдеще да се възползва от възможно най-голяма група таланти“, заяви Картър, цитиран от Би Би Си.
Това решение ще даде възможност на жени да кандидатстват за около 220 хил. нови позиции в армията.
Г-н Картър даде на въоръжените сили 30 дни, за да представят плановете си за промяната. Армията на САЩ облекчава ограниченията през последните три години.
Жени ще могат да заемат всякакви бойни длъжности, стига да изпълнят поставените условия, уточни Картър на пресконференция в Пентагона, имайки предвид по-специално нормативите за физическа подготовка.
Жени ще могат да карат танкове, да стрелят с минохвъргачки, да са членове на специални части като Зелените барети или Тюлените или да водят пехотинци в бой, каза Картър.
Министърът на отбраната посочи, че не е уважил искането на Морската пехота някои постове в нея да останат запазени само за мъже. Другите родове войска не са отправяли такова искане, отбелязва АФП.
Правителството на Обама обяви още през 2013 г. намерението си да отвори всички бойни длъжности в армията за жени, но Пентагонът бе получил отсрочка, за да има време да поиска евентуални изключения.
От 2013 г. американската армия вече е дала достъп на жените до голям брой длъжности, но оставаше този достъп да се потвърди и за бойни постове в пехотата, разузнаването, бронетанковите войски и специалните части.
Три млади жени военнослужещи тази година постигнаха важен символичен успех за каузата на жените на бойни постове, като завършиха успешно изключително тежкото обучение за рейнджъри – специалните части на сухопътните сили. /Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.