25 милиона лева са нужни на музеите, библиотеките и галериите, нов протест – на 10 декември

Служители в музеи, библиотеки и галерии излязоха на национален протест във вторник с искане за увеличаване на възнагражденията им, които са близки до минималната заплата и са едни от най-ниските в страната.
80% от работещите в тези институти излязоха да протестират. И това, че сега ги виждаме, не значи, че нещата са започнали вчера или онзи ден. Проблемите са трупани с години.
Тези хора не са от тия, които ходят и викат, защото в техните институции се влиза на пръсти и се говори тихо. И никой не им обръща внимание, коментира в ефира на ТВ7 Димитър Манолов, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.
За да се тръгне към решаване на проблема, бюджетът трябва да се коригира с 1,5 хилядни, посочи той и допълни:
Ако аз бях политик, щях да направя именно това.
Грубо в пари това прави 25 – 26 милиона лева, това е нищо, уточни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него тези пари ще стигнат както за 50% увеличение на заплатите, което е около 150 – 200 лева, така и за издръжка на дейностите.
Общо 6 000 човека работят във всичките ни музеи и галерии, уточниха Димитров и Манолов.
Божидар Димитров каза, че е разговарял с премиера Бойко Борисов и е получил неговото уверение, че ще помисли по въпроса.
Вчера председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова съобщи, че може да се потърсят възможности между първото и второто четене на бюджета да се намерят „малко пари само и единствено за възнагражденията на централните институции“. Така на увеличение не могат да се надяват служители в регионалните музеи и библиотеки.
Поправките трябва да се направят между двете четения на бюджета за следващата година, категоричен е Димитров и Манолов.
Служителите на музеите, галериите и библиотеките ще протестират отново на 10 декември. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.