Д-р Кунчев: Европа и България имат план за действие при биологична атака от страна на терористите

Вероятността за използване на химически оръжия винаги е съществувала. Възможностите са много и най-различни.
Това каза пред БНТ главният национален здравен инспектор Ангел Кунчев по повод опасността от използването на химическо оръжие от „Ислямска държава“.
Биолигичните оръжия са най-евтините и най-достъпните, но изискват значителни познания и технология, с която не всички разполагат. Факт е, че някои щамове могат да бъдат използвани, но трябва да имаш подготвени хора, коментира д-р Кунчев.
Той обаче е оптимист, че до използване на биологично оръжие най-вероятно няма да се стигне именно поради това, че трябват подготвени хора, специалисти.
Всяко едно биологично оръжие трябва да бъде разпространено широко, за да може да бъде ефективно, каза той и даде пример със случаите на антракс преди години.
От друга страна трябва да имаш с какво да противодействаш, допълни специалистът. Кунчев е категоричен, че Европа и България имат план за действие при биологична атака от страна на терористите. Освен това България е от малкото страни, които произвежда медикаменти за борба с дифтерита, за която е помогнала в Испания, както и за туберколозата.
Според д-р Кунчева на централно ниво ние се справяме, по-трудно е на регионално ниво, тъй като нямаме достатъчно кадри. А такива няма поради ниското им заплащане. Месечното възнаграждение на такива специалисти е малко над 500 лева и те бягат в чужбина или в частни клиники. Освен това регионалните центрове за борба с вирусите от 28 са сведени до 5-6 оборудвани, допълни той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.