Б. Асад обвини Турция в подкрепа на „Ислямска държава”

От началото на руската военна интервенция сирийската армия постига напредък на почти всички фронтове, заяви президентът Башар Асад в интервю за хонконгската телевизия „Феникс“.
„Терористите завладяха много райони в Сирия, но неотдавна, с участието на руските ВВС, ситуацията се подобри много и мога да кажа, че армията постига напредък на почти всички фронтове. Още в първите дни от руската интервенция в Сирия, започнала на 30 септември, терористичните групи отстъпиха и хиляди терористи започнаха да бягат към Турция и към някои европейски страни“, каза Асад, цитиран от агенция SANA.
В отговор на въпрос дали Русия е изпратила сухопътни сили в Сирия, Асад заяви, че в борбата срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава“ руснаците са разчитали на сирийските сухопътни сили. Руснаците координират действия си с нас, посочи Асад. В това се състои голяма разлика между Русия и многонационалната коалиция, оглавявана от САЩ, която нанася удари срещу ИД в Ирак и Сирия, подчерта той.
Между сирийското правителство и американските сили няма никаква координация или дори контакт, каза Асад.
Турция, Саудитска Арабия и Катар са причастни към финансирането на ИД, каза Асад, цитиран от ТАСС. „Всичко идва от Турция – и парите, и продажбата на контрабанден нефт. Средства за финансиране на ИД постъпват и през Катар и Саудитска Арабия, и непосредствено от самото турско правителство“, твърди Асад. Той поясни, че каналите за доставка на нелегален нефт от Сирия преминават през Турция, защото петролните находища се намират близо до тази страна. ИД не може да продава през Ирак – може да продава само иракското правителство, което води борба срещу ИД, каза Асад и добави, че за разлика от иракското правителство, турското поддържа ИД.
На въпрос дали предвижда да се кандидатира на евентуални президентски избори в рамките на политическо уреждане на кризата в Сирия, Асад отговори, че е прекалено рано да каже дали ще бъде, или не кандидат, но припомни, че има право на това. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.