Земята навлиза в студен климатичен цикъл

Имунната система на човека е адаптирана към 30-годишния студен климатичен цикъл, в който навлиза нашата планета. Това съобщи за ТАСС председателят на Тюменския научен център на Сибирското отделение на Руската академия на науките /РАН/, академик Владимир Мелников.
Според прогнозата на руския академик през следващите години средната температура ще се понижи с 1,5-2 градуса. Ученият е уверен, че хората, животните и растенията ще оцелеят при незначителното глобално застудяване, което предстои.

„В далечната история, когато човечеството не е разполагало със средства за предпазване от студа, ледниковите периоди са водили до печални резултати, в това число и до измиране на видовете. Но това са били други по мащабите си студове – и по продължителност и по ниво на температурите. Те са несъпоставими с късопериодичните цикли, които преживяваме“ – отбелязва руският учен.
Руските синоптици за втора поредна година прогнозират сурови зими. По думите на ръководителя на руската Федерална служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда /Росхидромет/ Александър Фролов, основните студени фронтове ще преминат над Урал и южната част на Сибир.
Американски учени са съгласни с мнението на руския си колега за предстоящото застудяване. Специалистите от САЩ обаче твърдят, че то ще се случи на фона на глобалното затопляне на климата. Такъв извод се съдържа в изследване, подготвено от Национално управление по изследване на океаните и атмосферата с участието на няколко десетки учени от различни страни. Мелников е на същото мнение – застудяването с 1,5-2 градуса, най-вероятно няма да се отрази на процесите на глобалното затопляне от последните 100 години. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.