В обновен кабинет в РЗИ консултират как се отказват цигарите

Днес в Регионалната здравна инспекция в Разград официално бе открит обновеният Кабинет за консултиране по отказване от тютюнопушене. Демонтративно бе проведено и безплатно измерване на въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. В кабинета всеки желаещ може да си направи и тест на индекса на фагерстрьом за никотинова зависимост.
Това е част от кампанията на тема „ЕКС пушач БГ“, посветена на 19 ноември – Международен ден без тютюнопушене, и 30 октомври – Ден на екс пушача.
Инициативите и дейностите в рамките на кампанията започнаха още в началото на ноември. Досега са проведени безплатни измервания и тестове в пет училища на региона, като са обхванати 212 ученици. В хипермаркет „Кауфланд” са изследвани 28 граждани. Консултирани са 10 души и им е оказана подкрепа за отказване от тютюнопушене. Популяризирано е използването на iCoach като безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите. На електронния билборд, намиращ се на сградата на КНСБ Разград, се излъчват рекламни материали за кампанията.
От началото на годината досега са извършени са 2 829 проверки за тютюнопушенето, като са издадени 8 предписания и 14 акта за нарушения,както и наказателни постановления на стойност 4 400 лв. Миналата година проверките са били 3 318у с 11 предписания, 9 акта и наказателни постановления за 3 600 лв.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.