Приключва проектът за изграждане на центровете за деца и младежи в Разград, издръжката им поема държавата

От първи декември изградените по проект „Осигуряване на сигурна и стабилна среда за деца и младежи с увреждания в община Разград, чрез предоставяне на социални услуги от резидентен тип” два Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания в Разград ще функционират като делегирани от държавата дейности. Това съобщи ръководителят на проекта Нели Добрева по време на заключителната пресконференция днес.
Започналото през август миналата година начинание на обща стойност 528 150 лева се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и ще приключи в края на ноември.
Центровете за такива деца и младежи бяха открити през януари и са с капацитет по 12 места, а откритият през март Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания е за осем души.
Реализацията на проекта осигурява децата и младежите, обхванати в него, достъп до пакет от необходимите им услуги. Ценното в направеното е и това, че е променена и философията за грижите към децата и младежите с увреждания, с акцент върху превенция на рисковете за институционализация, подкрепа на семействата и осигуряване на близка до семейната среда, каза още Нели Добрева.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.