Първият недействителен избор на кмет – в Каменар. Спорът беше за един глас

Административният съд в Разград отмени като незаконосъобразно решението на Общинска избирателна комисия – Лозница и обяви за недействителен избора на Ерол Тахсин от ДПС за кмет в село Каменар.
В мотивите си съдът приема, че оспорените протоколи на секционната избирателна комисия са неистински и отразените в тях данни са неверни, тъй като не отговарят на установените в хода на процеса данни относно броя на гласувалите избиратели и броя на намерените в избирателната кутия бюлетини. Наред с това съдът е констатирал, че в хода на изборния процес са допуснати редица съществени нарушения на изборните правила и норми, които водят до опорочаване на решението на ОИК и до подмяна на вота на избирателите.
Така например, при преброяването от съда се установи, че в изборите са били използвани 334 бюлетини за кмет на кметство, от които една е поставена на информационното табло като образец, а останалите 333 – предоставени на избирателите. Сборът от използваните и от неизползваните бюлетини е равен на броя на предоставените на СИК бюлетини. Свидетелите обаче са категорични, че на всички 334 избиратели от основния списък са били предоставени три вида бюлетини за местни избори. Освен това, второто преброяване на гласовете, извършено след представянето на протокола и изборните книжа в ОИК-Лозница, е направено в нарушение на Изборния кодекс – на него са присъствали само председателят, зам.-председателят и секретарят на СИК, се казва в мотивите на съда.
Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от обявяването му на страните пред Върховния административен съд на Република България.
Припомняме, че според решението на ОИК Ерол Тахсин е получил 161 гласа, а жалбоподателят – Ниязи Хюсеин, само един по-малко. При броенето на бюлетините в предходното съдебно заседание някои от тях бяха оспорени от страните и поискаха те да бъдат обявени като недействителни.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.