Съдът разгледа протест на прокуратурата за вечерния час в Община Кубрат

Административният съд в Разград даде ход днес на делото, заведено по протест на прокурор от Окръжна прокуратура – Разград, против текстове от Наредба № 1 за обществения ред в Община Кубрат.
Представител на Община Кубрат в съдебната зала не се яви. Прокурор Яна Николова заяви, че поддържа протеста, тъй като въпросните разпоредби / в чл.19, ал.1, т. 1 и т. 2/ са незаконосъобразни и са в противоречие с нормите на Закона за закрила на детето. Затова тя поиска тяхната отмяна. От Община Кубрат са дали отговор на прокуратурата, че е изготвена докладна записка с исканите промени, но няма доказателства, че Наредба №1 е актуализирана.
Става въпрос за часовия режим на пребиваване на деца на обществени места, който в Наредба №1 на общината не съответства на императивните разпоредби на Закона за закрила на детето. Така например, в закона е записано, че родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14, но не е навършило 18-годишна възраст. Тъй като наредбите на общинските съвети са по-стари от измененията в закона, в някои от тях са посочени други часове, или различни часове за лятото и зимата. Това е показала проверка, направена през лятото по указания на Върховната административна прокуратура. Несъответствия са установени не само в Кубрат, но и в други общини, затова са внесени първо предложения до общините, а после и протести на прокуратурата в съда, с цел да се актуализират наредбите за обществения ред.

Административният съд в Разград счете делото за изяснено и постанови, че ще произнесе с решение в законовия едномесечен срок.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.