Разградчанки учиха как се тъкат етно колани

Занаятчийката Цвети Терзиева отново изненада приятели и почитатели на плетенето и тъкането – този път с курс по тъкане на етно колани, но с древна, пазабравена, позната от XIII-XIV век, техника – тъкане на кори.
IMG_6771Тънкостите на изработка на красивите колани от богатата женска народна носия на българката в миналото показваше Мариета Недкова , майстор по художествен текстил в Задругата на майсторите в София.
В последната година Цвети Терзиева е много популярна сред разградчанки с нейната работилничка „Арт-релакс”, която отваря врати всяка сряда вечер в Детския отдел на библиотеката.
IMG_6724А сега работилницата се беше разположила в уюта на хотел „Лес”. Затова Цвети и курсистките благодарят специално на управителя на комплекса Милен Цонев за чудесните условия за занятията.
Интересното е, че всеки сам може да измили шарката, а после и да си подреди „стана” и „кросното” така, че тя да се получи.
От Мариета Недкова участниците в работилницата научиха интересни неща за коланите в различните етнографски области на страната, за начина им на тъкане, а и сами си изработиха колан по своя идея.IMG_6720 А идеята на Мариета и Цвети е заедно да опитат да възстановят практикуването на тази техника за изработване на колани. Мариета Недкова е и член на Асоциацията за развитие на изкуствата и организатор на инициативата „Пазител на традициите” чиито тазгодишни награди ще бъдат връчени тази седмица – на 13 ноември.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.