Приключи реставрацията на Фонтана ди Треви в Рим

След 17 месеца приключи реставрацията на Фонтана ди Треви в Рим. Италианска модна къща инвестира над 2 млрд. лева в проекта. Ремонтирани бяха водопровод и архитектурната част на историческия обект.
По време на възстановителните дейности посещението на туристи не беше прекъснато благодарение на специално скеле и плексигласови прозрачни стени. Така над 3 милиона души от цял свят имаха възможност да видят фонтана и да изпълнят ритуала, възпят от Франк Синатра и Клаудио Вила – хвърлянето на монети, което обещава връщането във Вечният град.
Известен в цял свят, Фонтана ди Треви е част от действащ водопровод, останал от времето на Римската империя. 19 години преди Христа, по времето на император Август, за да обслужва Рим и минералните бани на римския държавник и генерал Агрипа, е построен Водопроводът на чистата вода. Крайната му точка е на кръстопът – на езика навремето „трейо“ – с три чешми и три корита, откъдето идва и „треви“. През вековете това място претърпява редица архитектурни промени.
В настоящия си вид фонтанът е проектиран от Никола Салви и е открит през 1735 година, преминавайки през много реставрации.
Определен още като бижу на късния италиански Барок, Фонтанът ди Треви има паметно присъствие в киното най-вече с филма на Федерико Фелини „Сладък живот“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.