ГЕРБ взе 11 от 14 областни града на балотажа

ГЕРБ остави червените и без последната им крепост. След като още на първи тур загуби напълно битката за общинските съвети като остана без мнозинство във всички местни парламенти в областните градове, след балотажите Столетницата остана и без нито един областен център.
Кандидатът на ГЕРБ в Разград Валентин Василев печели кметския пост в общината срещу опонента Денчо Бояджиев.
Същото стана и във Враца, където кандидатът на ГЕРБ Калин Каменов победи независимия кандидат Николай Иванов с 46.05%.
Припомняме ви, че още на първи тур социалистите загубиха Търговище и Видин, а днес сдадоха градоначалническите постове и в Перник, Шумен, Сливен и Ловеч, където кметове отново станаха представители на ГЕРБ.
Така след първия и втория тур на вота ГЕРБ взеха три четвърти от областните градове.
Сред тях е Хасково, където реформаторите претърпяха пълно фиаско и след 4 мандата на поста, подкрепеният от тях кмет феодал на града Георги Иванов си отива. На неговия стол сяда Добри Беливанов от партията на Бойко Борисов.
РБ печели надпреварата срещу ГЕРБ в Плевен. Там Георг Спартански победи Димитър Стойков.
След инфарктен балотаж и в Добрич кандидатът на реформаторите Йордан Йорданов победи дългогодишната кметица Детелина Николова от ГЕРБ.
Така РБ ще имат общо четирима кметове. На първи тур те взеха Монтана, където победи подкрепеният от тях Златко Живков, и Кюстендил. Там си делят победата с ГЕРБ, които също застанаха зад градоначалника.
Резултатите от вота за общински съветници пък показва, че имат мнозинство в едва 10 местни парламента. Това ги поставя на четвърто място след Движението за права и свободи, от което са втори по този измерител.
ДПС има мнозинство в местните парламенти на общо 48 от общините. Трети са БСП с мнозинство в едва 41 от всички 265 съвети в общината.
/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.