Прокуратура нищи кой бетонира пода на джамията в Разград

Окръжна прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, организирал и ръководил противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – джамията „Макбул Ибрахим паша” в града, в периода от края на юли до 5 август 2015 год. – престъпление по член 277а, ал. 6, във връзка с ал. 4 от Наказателния кодекс. Деянието е извършено в нарушение на Закона за културното наследство и се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две до десет хиляди лева. Това съобщиха официално днес от Апелативна прокуратура – Варна.
djam1На 6 август тази година по сигнал на община Разград за нерегламентиран ремонт в джамията Окръжна прокуратура в Разград разпореди проверка. Общински служители установиха на място, че в третата по големина джамия на Балканския полуостров, която е включена в каталога на ЮНЕСКО, строителни работници без разрешение и необходимата документация ремонтират отвътре сградата, паметник на културата. В момента на проверката работниците полагат циментова замазка на пода и е изградено частично скеле. По обясненията им те са наети от лице от Дулово, пише още в прессъобщeнието на Апелативната прокуратура във Варна.
Припомняме, че на пресконференция на 7 август кметът на Разград Денчо Бояджиев съобщи, че след получен сигнал станало ясно, че някой тайно е бетонирал пода на джамията в центъра на града.
djamПроверката на място показала, че в храма в продължение на поне десетина дни са излeти поне 15 кубика бетон и завинаги са съсипани разкопките вътре, където бяха открити основите на по-стара постройка – също джамия.
Организираната по сигнала група от специализирани институции, общината и полицията заварили в джамията трима мъже и една жена. Организатор на акцията се оказал пребиваващият поне от месец в града Бюрхан Ариф Сюлейман от Дулово – мъж, който много прилича на сулафит – с много дълга, къносана брада и черни дрехи.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.