Караш с 60 км/ч над ограничението – отиваш направо на съд

Шофирането с над 60 км/ч над разрешената скорост да се квалифицира като престъпление и за него да се носи наказателна отговорност пред съда, сочи последното предложение на МВР. Крайната мярка е с цел да се ограничат грубите нарушения на закона за движение по пътищата и зачестилите катастрофи с жертви.
Така на практика, ако предложението бъде прието, ще означава, че джигитите на пътя, които по магистралите например карат с над 200 км/ч, вече ще бъдат съдени, след като досега те се разминаваха само с глоби.
Премиерът Бойко Борисов даде срок на МВР до този понеделник, за да изготви министерството сурови мерки срещу безразсъдните шофьори на пътя. Ден преди края на срока силовото министерство вече е готово с идеите си.
Освен криминализирането на карането с бясна скорост, в проекта за промени на закона ще влезе и конфискацията на автомобили. „Ще се вземат колите само на хора, които са извършили престъпление, а не на хора, които просто са направили административно нарушение“, обяви пред БНТ заместник-вътрешният министър Филип Гунев.
В закона ще се въведе още една категория шофьори – „нови водачи“. Това ще са хората с до 2 години опит зад волана, които ще имат по-малко контролни точки в талона, далеч по-малък толеранс за алкохол и за тях ще се изискват по-високи стандарти. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.