„Акве Калиде“ отвори врати

Туристическият комплекс „Акве Калиде“ в бургаския квартал Ветрен отвори врати днес. В 13.30 часа първите посетители влязоха в реставрираната баня с минерална вода на Сюлейман Великолепни. И имаха възможност да гледат 3D филм за историята на „Акве Калиде“ – една виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.
За децата, дошли с родителите си в комплекса, се грижат актьори от Държавен куклен театър – Бургас. Звучат изпълнения на струнен квартет.
В 16:30 часа започва концерт на Деси Добрева. Официалното откриване на „Акве Калиде“ е в 18:00 часа с лекция на доц. Димчо Момчилов – ръководител на археологическите проучвания, и Милен Николов – директор на РИМ – Бургас. Приветствие ще отправи кметът на Бургас Димитър Николов. На церемонията ще присъства министърът на културата Вежди Рашидов.
Програмата по случай откриването на „Акве калиде“ завършва с огнен спектакъл „Театър на огъня и сенките“ в 19.30 часа.
Освен реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, археологическата експозиция и 3D филмът, комплексът разполага с многофункционална сграда, информационен център и кафене. Облагороденото външно пространство предлага много възможности за отдих.
За реставрирането на комплекса Министерството на културата осигури 500 000 лева.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.