Разградчани се изследват безплатно за СПИН

Разградчани се изследваха вчера безплатно за СПИН. Мобилният пункт, част от националната антиспин кампания „Да запазим посоката, да продължим пътя!”, бе в градинката пред прокуратурата.
Регионалната здравна инспекция – Разград организира теста безплатно и анонимно.
Следващата дата, на която желаещите да се изследват за ХИВ/СПИН е 31 август 2015 г. от 10 до 13 часа в хипермаркет „ Кауфланд“.
РЗИ – Разград припомня още, че всеки може безплатно и анонимно да се изследва за ХИВ, сифилис, хепатити „B” и „С“ всеки делничен ден от 8.30 ч. до 15.30 ч. в сградата на инспекцията, ул.„Кирил и Методий“ №8, отдел „Медицински изследвания“, ст. 301, ет. ІІІ.
Данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването сочат, че от началото на годината до 25 юли 2015 г. са открити нови 126 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица. В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени.
Според пътя на инфектиране 36% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% – при хомо/бисексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 34% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.
По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 49 лица, областите Пловдив – 20 лица, Варна – 12 лица, Пазарджик – 6 лица, Бургас – 5 лица, Велико Търново и Враца – по 4 лица, Плевен, Габрово, Добрич, Монтана и Русе – по 3 лица.
В Разградска област през първото полугодие на 2015 г. са изследвани 516 лица (131 мъже и 385 жени), като 208 от тях в РЗИ- Разград (79 мъже и 129 жени). Всички с негативен статус за ХИВ. За същия период на миналата година изследвания за ХИВ са извършени на 586 лица (174 мъже и 412 жени). В това число 140 лица (66 мъже и 74 жени) са пожелали изследване в отдел „Медицински изследвания“ на РЗИ – Разград, Новорегистрирано е едно ХИВ- позитивно лице.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.