Дончев: Картел се доказва много трудно

Картел се доказва много трудно. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев по повод отправените вчера твърдения на премиера Бойко Борисов и директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов за съществуваща договорка за цените на горивата.
Дончев уточни, че в момента се осъществява секторен анализ дали големите вериги бензиностанции са се разбирали помежду си и изрази надежда резултатите да излязат скоро. Същевременно той посочи, че цената не единственият проблем при горивата, а и тяхното качество.
„Когато си платите 10 лв. за гориво, трябва да има гаранции, че в резервоара ви са влезли толкова литра, за колкото сте си платили“, допълни вицепремиерът.
„При динамичен и остър пазар всеки търговец би трябвало да се бори за клиенти, да се конкурира, но в България това не се случва. Представете си, че имате 2-3 бензиностанции и решавате да се борите за голям пазарен дял, но с цени по-ниски с 5 стотинки от цените на другите. Другият начин да се борите за по-голям дял е и с цените, с които продават другите. Вие избирате втория вариант и така ви излиза сметката“, обясни Дончев.
Той допълни, че очаква Комисията за защита на конкуренцията да излезе със становище по въпроса. „Надявам се комисията да направи безпристрастен анализ“, допълни Дончев. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.