Европейският съюз разхищава по 22 милиона тона храни на година, като в това отношение Великобритания е първенец, предаде Ройтерс, като цитира резултатите от анализ, извършен с подкрепата на Европейската комисия.
Данните в анализа са от шест страни членки на ЕС – Великобритания, Румъния, Германия, Дания, Финландия и Холандия. От тези страни Румъния пилее най-малко храни. Изследването е показало, че близо 80 процента от разхищаването на храните може да се избегне.
Според експертите, направили проучването, възпитаването на хората как да пазаруват по-внимателно и как да планират потреблението си може да помогне да не се изхвърля толкова много храна и същевременно да се намалят разходите за храна на хората.
Според Единния изследователски център на Европейската комисия, направил анализа, голямо количество храна е все още „годна за консумация“, но бива изхвърляна, след като е изтекъл нейният краен срок за продажба, който е различен от срока на годност на продукта, съобщава БНР. /КРОСС/
Архив за 2015-2018 година