8368 лева за ремонт на военни паметници в Лудогорието

8368 лева за ремонт на военни паметници в Лудогорието гласува днес на свое заседание Областната комисия „Военни паметници”, след като представители на общините Разград, Лозница и Исперих

внесоха своите предложения за финансиране през 2018 г. на дейности за извършване на спешен ремонт и реконструкция на паметници и паметни плочи, намиращи се в лошо състояние.Заявките до Министерство на отбраната и Министерство на финансите са за ремонт и реконструкция през 2018 г. на Архитектурно-скулптурен паметник на загиналите във войните в с. Побит камък – 3000 лв.; Паметник на незнаен войн в с. Гороцвет, намиращ се в местността Мерата – 2560 лв.; Паметник на загиналите във войните в центъра на с. Гороцвет – 2108 лв. и паметна плоча на Иван Генчев, загинал през Отечествената война, с. Тодорово, община Исперих – 700 лв.
На заседанието, председателствано от зам.-областния управител Цанка Иванова, бе отчетено че през 2016 година са били отпуснати общо 7500 лева от Министерството на отбраната за ремонта на военния паметник на полковник Дяков в село Топчии.
През настоящата година се очаква финансиране на дадена през 2016 г. заявка за ремонт на военен паметник в с. Юпер, община Кубрат, на стойност 4000 лв. и отпечатване на сборник със заглавие „Военната памет на Разград“, по инициатива на Регионален исторически музей – Разград. Офертата на издателството е на стойност 4620 лв., за тираж от 500 бр.
В момента се подготвя проект за построяване на нов паметник в с. Ловско, община Лозница, който ще се внесе за разглеждане от Областната комисия „Военни паметници” и ще се съгласува с Министерство на отбраната.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.