7140 души Лудогорието ще получат хранителни пакети от ЕС

7140 души от Лудогорието ще получат пакети с хранителни продукти по линия на Оперативната програма за храни на Европейския съюз. Това каза за e-Razgrad.bg директорът на секретариата на Областния съвет на БЧК- Разград д-р Милена Кехайова по повод стартиралата кампанията „Заедно за съпричастността“.
За разлика от помощите от интервенционните запаси на ЕС, които бяха раздавани до миналата година, новите пакети са по-големи – с тегло около 70 кг, и включват 21 хранителни продукта. Ще ги получат отново социално слабите, които са одобрени за енергийна помощ на Министерството на труда и социалната политика. Право имат и тези, които са пострадали при природни бедствия и катастрофи. Подпомаганите социално слаби са определи от Агенцията по социално подпомагане. По линия на Оперативната програма за храни България ще получи 104,8 млн. евро в рамките на седем години.
Обществената поръчка за храните е проведена централно от МТСП, съставен е график за доставките на храните по области. В Разград първо в складовете ще постъпят четири вида от храните, останалите ще идват поетапно, каза д-р Кехайова. По предварителна информация, окомплектоването и раздаването на пакетите на хората в списъците вероятно ще започне през първите месеци на следващата година.
Както вече съобщихме, в дните до 20 ноември Областният информационен център и БЧК ще проведат семинари с доброволци, на които те ще бъдат обучавани как по време на раздаването на пакетите с храна да информират хората от уязвимите групи за възможностите за заетост, квалификация, достъп до социални и здравни услуги по линия на ОП“ Развитие на човешките ресурси“. Първата информацианна среща е утре – за общините Разград и Цар Калоян, в бистрото „Зайо Байо” от 14 часа.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.