Ще ремонтират Часовниковата кула в Разград

Започваме ремонта на Часовниковата кула, съобщи Камен Кулев, главен експерт „Култура” в община Разград.
Вчера е подписан договор с майстора-часовникар Иван Ковачев от Габрово, който се наема с ремонта и гаранцията след това. Демонтажът на дефектиралите поне половин дузина части от часовниковия механизъм ще започне най-късно в средата на юли.
Според това колко време ще отнеме този процес, а и дали няма да се наложи свалянето на целия механизъм на земята, зависи и колко време ще продължи самият ремонт.
Припомняме, че камбаната на часовника замлъкна в края на лятото на миналата година. А месеци по-рано киселинен дъжд отми и цифрите от циферблатите на часовника. През последните 25 години механизма поддържаше разградският часовникар Илко Колев.
Часовниковата кула е висока малко над 26 метра, състои се от три части. Построена е от тревненския майстор Тодор Тончев през 1864 година върху основите на по-стара часовникова кула, която е била разрушена заради проблеми в конструкцията й.

Най-вероятно камбаната е донесена през 1731 от Унгария и е била използвана в старата кула. Старият часовников механизъм се съхранява в Исторически музей Разград, а сега действащият е от 70-те години на ХХ век.
Разград е осмият град в страната, който през 1767 г. се сдобива с часовник върху кула след Пловдив, Пещера, Етрополе, Шумен, Карлово, Берковица и Свищов. Новата разградска часовникова кула е четвъртата по височина в страната след кулите в Ботевград, Банско, Габрово. Каменното й тяло (без камбанарията) е най- високото в страната – 17.90 м., следвано от кулите в Банско – 17.50 и Карнобат- 14 м.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.