Оправдан за палежа на джипа на Марин Янков иска 50 000 лева от прокуратурата

Разградчанинът Красимир Георгиев Тодоров, който бе оправдан за палежа на джипа на Марин Янков, съди прокуратурата на незаконно обвинение. Гражданският иск, който днес бе разгледан от състав на Окръжния съд в Разград, е за 50 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Джипът марка „Мерцедес” на бизнесмена Марин Янков бе опожарен на 12 юли 2010 година на паркинг пред блоковете зад пощата. Тодоров е бил обвинен и задържан за умишлен палеж, като е прекарал в ареста и в затвора в Белене 1 година и три месеца, а общо 4 години и 5 месеца е бил обвиняем и подсъдим. Процесът се е проточил, тъй като делото е било върнато заради процесуални нарушения и наново внесено, като в края на април 2014 година завършва с оправдателна присъда. Следва протест на прокуратурата, който е отхвърлен от Апелативния съд през март 2015 година.

Днес в съдебната зала се явиха двама свидетели – единият съсед и приятел, а другият -баща на Тодоров, който отсъстваше. И двамата разказаха, че задържането и престоят в ареста, както и цялото наказателно преследване, са се отразили много зле на Красимир. Арестът му станал след раждането на сина му, който сега е на 7 години. Тодоров преди това бил приветлив човек, а след преживяното рухнал тотално, станал затворен, междувременно и семейството му се разпаднало, разпродал машини и техника и прекратил дърводобивната си дейност. Станал нервен, избухлив, подтиснат, сприхав и капризен. Вещото лице д-р Диана Киселова заяви, че по анамнезни данни е установила депресивна реакция заради стресовата ситуация, лесна раздразнимост и избухливост, постоянно главоболие, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията и песимистична нагласа у Тодоров.

Адвокатът на ищеца Стоян Димитров заяви, че Красимир е претърпял множество вреди, преживял е изключително тежка душевна травма и незаличими поражения на психиката. Той апелира към чувството за справедливост на съда при определяне размера на обезщетението, което според него трябва да бъде в поискания размер. Прокурорът пък счита, че искът е недоказан и обезщетението заради оправдателната присъда трябва да бъде десетократно по-ниско.

Съдът ще се произнесе с решение в законовия срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.