12 са жертвите на нападението в Берлин снощи

По последни данни 12 души са загинали, а 48 са ранени, след като камион се вряза снощи в Коледен базар в Берлин към 20 часа местно време, предадоха световните агенции.
Полицията съобщи, че има арестуван за инцидента на „Брайтшайдплац“, като малко по-късно стана ясно, че това е водачът на камиона. Според очевидци на произшествието, той не се е и опитал да спре, а е карал с пълна скорост и без включени светлини, събаряйки хора и сергии.
Камионът е с полска регистрация и в него освен шофьора е имало и още един човек, който е мъртъв, съобщават от полицията.
Според личните документи, открити в него той е поляк, служител на фирмата, собственик на камиона. Камионът е собственост на полска фирма, натоварен със стомана и е пристигнал от Италия.
Българското външно министерство проверява дали има пострадали български граждани. Посолството ни в Берлин остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията, съобщи външният министър Даниел Митов.
Има изказани хипотези в германски медии, според които превозното средство е било отвлечено.
Предположенията се появиха, след като собственикът на полската компания, притежаваща камиона потвърди, че вчера следобед неговият шофьор е изчезнал.
Той заявява, че неговият братовчед е шофирал камиона и смятал да пренощува в Берлин. Ариел разказва и, че няма връзка с братовчед си от ранния следобед в понеделник. Според него камионът е бил отвлечен. От полицията също съобщиха, че камионът може да е отвлечен в Полша.
Говорител на германската полиция потвърди, че мъжът, открит мъртъв на седелката в камиона, е поляк.
Според източници от службите за сигурност, цитирани от DPA и в. „Ди Велт“, арестуваното лице на местопрестъплението е афганистански бежанец, който пребивава в страната от февруари тази година. Предполага се, че починалият афганистанец е искал да получи статут на бежанец.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.