Областният управител и кметът на Разград участваха в заседание на Северен централен район

Областният управител Манол Кившанов и кметът на Разград д-р Валентин Василев участваха в тридесет и първото заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен район (СЦР) в Русе. В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на Велико Търново, Габрово, Русе и Силистра, представители на общините от областите в Северен централен район, представители на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище, както и представители на академичните среди – висши учебни заведения на територията на района, Национален център за териториално развитие“ ЕАД, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Регионален исторически музей – Русе.
На заседанието Регионалният съвет за развитие на Северен централен район определи свои представители в Комитета за координация на прилагането на подхода „Водено от общностите местно развитие“.
Експерти от Дирекция „Жилищна политика“ при Министерство на регионалното развитие и благоустройството информираха присъстващите относно постигнатия напредък и проблеми, констатирани при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради на територията на Северен централен район. Беше представена актуална информация, относно етапа на изграждане на Автомагистрала „Хемус“; постигнатия напредък по предпроектното инвестиционно проучване за строителството на Автомагистрала Русе – Велико Търново, както и информация относно състоянието на републиканските пътища на територията на Северен централен район.
Експерт от Министерството на околната среда и водите информира членовете на РСР на СЦР относно постигнатия напредък и проблеми, констатирани при изпълнението на интегрирани проекти за водния цикъл; проекти за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците; проекти за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води и др. по-значими проекти на територията на Северен централен район.
На заседанието беше представена актуална информация относно етапа на изграждане на Автомагистрала „Хемус“; постигнатия напредък по предпроектното инвестиционно проучване за строителството на Автомагистрала Русе – Велико Търново.
Обсъдени бяха проблеми, свързани с образованието – един от тях е, че студентите предпочитат да учат в по-големите градове, пред това, да получат дадено образование или да запишат в желан от тях университет, заради по-доброто им развитие на по-късен етап. В дебата се включиха представители на академичните ръководства на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново, Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов, Технически университет – Габрово и Русенски университет „Ангел Кънчев“ – Русе.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.