Разград и Самуил реализират проекти в подкрепа за ранното детско развитие

В общините Разград и Самуил започнаха проектните дейности по процедура „Услуги за ранно детско развитие” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съобщиха от Областния информационен център.
Двата проекта надграждат създадените също по проекти интегрирани услуги за ранно детско развитие, осъществени със заем от Международната банка за възстановяване и развитие в периода 2008-2015 г.
Новите проекти са безвъзмездно финансирани от оперативната програма и предвиждат предоставяне на комбинация от иновативни, интегрирани социални, здравни и образователни услуги, както и мерки за превенция и подкрепа на малки деца и семейства в риск. Услугите са с голям мобилен компонент, предоставят се в дома или в друга естествена за детето среда. Съобразени са с индивидуалните потребности и ресурси на семействата и подрастващите.
Целевите групи са деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, включиелно деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители.
Проектните дейности включват формиране на родителски умения, създаване на връзка родител-дете, повишаване на самочувствието и увереността на родителите и разширяване на подкрепата, както и подкрепа на семействата в грижата за децата, справяне със семейни проблеми, създаване и развитие на умения и ресурси за пълноценно социално включване и реализация и др.
Ще се прави редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата, превенция на детската заболеваемост, смъртност, неполагане на достатъчна грижа в семейството и други рискове в ранна детска възраст и увеличаване на готовността на децата от целевата група и мотивацията им за равен старт с техните връстници при постъпване в първи клас.
За предоставяне на услугите ще бъде подбран персонал, включващ специалисти от различни сфери – медицински специалисти, социални работници, психолози, терапевти, педагози и медиатори. Те ще работят в интердисциплинарни екипи и ще координират усилията си за посрещане на комплексните нужди на децата и семействата от целевите групи.
Проектът на община Разград е на стойност 588 567 лева, а продължителността му е 27 месеца – до 1 октомври 2018 г. В целевите групи са включени 1220 деца, 720 семейства и 100 родители. За изпълнение на дейностите ще бъдат назначени 27 специалисти.
Бюджетът на проекта в община Самуил е 280 762 лева, а дейностите ще се изпълняват в продължение на 26 месеца – до 1 септември 2018 г. Услугите ще обхванат 305 деца, 150 семейства и 70 родители. Екипът за предоставяне на услугите ще се състои от 21 специалисти.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.