Ще ремонтират Разград с 20 000 000 лева

Правителството одобри инвестиционната ни програма по интегрирания план за интензивно градско развитие на обща стойност 20 013 782 лева, обяви на пресконференция днес кметът на Разград д-р Валентин Василев.
19 829 482 лева са бъзвъзмездната помощ, останалите са собствени средства на общината.
По план финансирането трябва да е факт до края на май, работите по общо седемте проекта тръгват през септември.

С 5 948 844 лева ще бъде реализирана първата част от така чаканите промени в жк „Орел”. Ще бъдат изградени улици, тротоари, паркоместа, детски и спортни площадки и зелени площи, осветление. Строителните работи ще обхванат три четвърти от квартала – от изток на запад. Вторият етап ще е за най-новата част на „Орел” и за довършване на всичко планирано в целия комплекс.
Паралелно с това кметът е успял да осигури целево от Министерството на регионалното развитие и благоустройството 1 400 000 лева за ремонт на В и К мрежата в квартала. Затова вече има и готов проект. Договорено е с „Енерго Про” да извърши неотложните си свои дейности и ремонти там преди старта на строително-монтажните работи, за да може проектът да бъде устойчив години след реализацията му.
9 853 637 лева са парите по проекта за енергийна ефективност. По него ще бъдат преобразени всички детски градини и ясли в града, Езиковата гимназия и вторият корпус на ОУ „Н.Вапцаров”. Най-после Езиковата гимназия ще има и физкултурен салон.
А пък бившият Дом „Майка и дете” в жк „Орел” ще се превърне в Център за работа с деца. Ще бъдат изградени и четири четириетажни блокчета за социални нужди и дейности.
Остатъкът от 20-те милиона 4 211 301 лева са за културна инфраструктура: енергийна ефективност на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, Музикалната школа „Илия Бърнев” и Етнографския музей.
В резервния списък на интегрирания план за развитие на Разград, който общината планира да стартира идната година, са проекти за около 10 000 000 лева – за втората фаза на преобразяването на „Орел” и за енергийна ефективност на Средношколското общежитие.
Инвестиционната програма трябва да бъде изпълнена за 90 месеца.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.