Ще има ли дясно обединение преди европейските избори

Обединението „Демократична България“ (ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“) подготвя листа за евроизборите през май 2019 г. Негови представители казват, че са почти готови с модел за общо явяване на демократичната опозиция, но това не означавало обединение на дясното. В същото време заместник-председателят на СДС Емил Кабаиванов е сигурен, че демократичните десни партии ще намерят общ път и обединение ще има. А неотдавна председателят на БЗНС Николай Ненчев предложи демократичните сили да създадат единен политически субект, което да стане чрез вътрешни избори за лидер в демократичната общност. Идеята му обаче не среща разбиране.
Според най-новото социологическо проучване на „Алфа Рисърч“ „Демократична България“ събира подкрепа от 2,9%, което е най-добрият резултат сред партии от бившия „Реформаторски блок“. Тъй като резултатите на партиите не са преизчислени, не е изваден процентът на тези, които няма да гласуват (36.6%), реалният резултат на „Демократична България“ на парламентарни избори би бил по-висок, смятат в обединението. В интервю за „Сега“ социологът Добромир Живков – управител на „Маркет линкс“, казва, че „Демократична България“ има потенциал да влезе в Народното събрание и се очертава към този момент най-голямата извънпарламентарна опозиция в страната. Политиците тълкуват данните като знак, че са близо до резултат на евроизборите, който би гарантирал техен представител в европарламента.
Към момента не се очертава по-голяма дясна коалиция за европейските избори или поне не такава като „Реформаторския блок“.

Как се стигна дотук
Реформаторският блок беше основан на 20 декември 2013 г. от Демократи за силна България (ДСБ), Движение „България на гражданите“ (ДБГ), Съюза на демократичните сили (СДС), Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) и Българския земеделски народен съюз (БЗНС), както и безпартийни, организирани в граждански съвети. На парламентарните избори през 2014 г. спечели 23 места в Народното събрание и подписа коалиционно споразумение с ГЕРБ, което беше подкрепено от „Патриотичния фронт“. Началото на разпада на блока започна в края на 2015 г. Тогава парламентът отхвърли промени в конституцията, смятащи се за основополагащи за съдебната реформа на правосъдния министър Христо Иванов и той си подаде оставката. Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че ДСБ остава в РБ, но ще бъде опозиция на управлението.
През ноември 2016 г. премиерът Бойко Борисов подаде оставката на втория си кабинет, след като Цецка Цачева не можа да стане президент. НПСД напусна РБ, за да се яви на избори съвместно с ДОСТ. Христо Иванов основа партия „Да, България“ и въпреки анонсите за коалиция с ДСБ това не стана. „Да, България“ се яви на изборите със „Зелените“ и ДЕОС. Радан Кънев говореше за „нов десен проект“, а накрая ДСБ създаде „надпартийното обединение“ „Нова република“. Останалите партии в Реформаторския блок направиха коалиция с „Глас Народен“. В крайна сметка нито една от формациите не успя да премине 4%, за да влезе в парламента.

„Демократична България“ ще предложи модел за явяване на избори, но не и коалиция
„Има обединение на демократичните партии. То работи добре. Имаме много ясен план, много ясна цел, това са европейските избори. Всяко отклонение от тази цел, вместо да концентрира енергията, може да я разпилее“, коментира пред „Дневник“ председателят на „Да, България“ Христо Иванов.
Атанас Атанасов, председател на ДСБ, разказа, че преди създаването на „Демократична България“ през март и април тази година Ненчев е поканен да влезе в обединението, но е отклонил поканата със същия аргумент – трябва да се мине през избори за лидер. „Доближават европейските избори. Ние вече сме в подготовка и не виждам съвместимостта на двете неща. Готвим листа с кандидати, програма, ако се занимаваме с тази идея, ще обречем евроизборите“, каза Атанасов.
„Ние обсъждаме много наши действия, които да доведат до това демократичната общност да има листа и кандидати, за които да се гласува като общо, а не се занимаваме с интересите на един лидер или една политическа сила. Ще предложим модел за общо явяване с обща листа на демократичната общност и политическите субекти, които се определят като опозиция на тази власт“, каза Атанасов. Не съм упълномощен, отговори той, помолен да разкаже какъв точно ще е моделът при съставяне на листите, така че да бъдат представени и останалите партии.

Разговорите продължават
Димитър Делчев, който е председател на Движение „България на гражданите“, смята, че в предложението на Ненчев има доза разум. „Докато не се получи обединение върху принципи, няма да има резултат“, каза още Делчев. Той добави, че са водени разговори с други от партиите в бившия Реформаторски блок, но не се е стигало до детайли. Според него, за да има голямо дясно обединение, трябва да се започнат конкретни действия по преизграждане на доверието. „Това е най-важното, а после да се върви към консолидация около теми и каузи. Целта може да е промяна на модела, каузата по-добър стандарт на хората в България“, каза Делчев.
Ако от ДБГ не бъдат поканени да участват в обединение около „Демократична България“, те ще участват на европейските избори с друга листа, като се водят преговори и с други партии.

Обединението е неизбежно според СДС
Емил Кабаиванов, който е кмет на Карлово и заместник-председател на СДС, каза, че предложението на Ненчев е коментирано. Той посъветва председателя на БЗНС първо да приложи формулата си за вътрешни избори за обединение на останалите партии БЗНС в името си. Кабаиванов е убеден, че обединението на десните партии е естествен процес, който ще бъде завършен“.
„Единият вариант е да се върнем към формулата на СДС, все пак от СДС са произлезли всички останали партии“, каза Кабаиванов, припомняйки, че в началото на демократичните промени съюзът беше коалиция. Той също каза, че се водят неформални разговори с лидерите на всички партии и са в добри отношения. Кабаиванов уточни, че казва, че СДС не е нещо повече от останалите партии и обединението е невъзможно, ако някоя партия претендира да е нещо повече от другите. На няколко пъти Кабаиванов изрази убеденост, че няма как да не се стигне до дясното обединение, тъй като политиката не търпи вакуум. Според него това е възможно само на основата на истинско и равностойно партньорство и общи идеи.
Кабаиванов каза, че пред СДС не стои темата за коалиция с „Патриотичен фронт“ на Валери Симеонов. Според него това е идея на бившия председател Божидар Лукарски, която така и не била поставена за обсъждане в партията.

БЗНС иска един лидер
Николай Ненчев каза пред „Дневник“, че е получил уверения, че призивът му ще бъде разгледан на партийни форуми. Той е убеден, че неговата идея за вътрешносъюзни избори, на които всяка партия да излъчи голям брой членове (между 10 000 и 20 000), които да изберат лидер и програма. Всички пререкания в Реформаторския блок бяха заради това, че не постигнахме излъчване на един лидер, каза Ненчев.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.