Швейцарците решават на референдум за 2500 франка безусловен основен доход

Швейцарците гласуват днес на референдум за въвеждане на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за всички граждани на страната без значение дали работят или не.
Датата беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 000 подписа, необходими за провеждането на допитването за т. нар. безусловен базов доход.
„Повечето хора всъщност искат да водят смислен живот. Може би ще решат да си починат месец или три месеца след въвеждането на безусловния базов доход. След това обаче ще им омръзне и ще се върнат на работа“, отбеляза в интервю за ТАСС Даниел Строб, координатор на комитета по организиране на референдума.
Той допълва, че всъщност 2500 франка на месец е скромна сума за швейцарските стандарти и ще е трудно да се живее само с нея, ако не се работи.
Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика. Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.