Читалищата разгледаха договора с „Енерго-Про” за преферциални цени на електроенергията

В Разград се проведе регионална среща на с представители на читалищата от областта по инициатива на Съюза на народните читалища, чиито председател г-н Николай Дойнов беше гост на форума. Поводът бе подписаният на 19.02.2016 г. рамков договор между Съюза и „Енерго-Про” във връзка с либерализацията на енергийния пазар за предоставянето електроенергия на преференциални цени за читалищата – членове на Съюза. Участие в срещата взеха Тодор Върбанов – мениджър продажби в „Енерго-Про“ ЕООД и Пламена Димитрова – представител на „Енерго-Про” – Разград.
Подобен типов договор е сключен и с останалите доставчици на електроенергия в страната. За да се възползват от възможността да получават по-евтина с 32 % електроенергия, читалищата трябва да подпишат индивидуален едногодишен договор с компанията и да предоставят информация за обектите, за които се сключва договор.
Обещанията на служителите на „Енерго-Про“ са, че ще бъде оказано максимално съдействие на читалищните ръководства при подготовката на необходимите документи, като призоваха това да се случи възможно по-скоро.
IMG_0102 (1296 x 864)Втората част от срещата беше посветена на предстоящите чествания на 160 години общонародно читалищно дело в България. Н.Дойнов запозна присъстващите предстоящите инициативи по повод годишнината.
Създаден е Общонационален комитет, който е под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. Председател на комитета е министъра на културата Вежди Рашидов, а в неговия състав са включени ярки представители на българската наука, на българския обществен и културен живот, „които разбират, че българското читалище е може би най-силният аргумент пред Европа, който България има. Читалищата са първите културни сдружение от този тип в цяла Европа”, каза Николай Дойнов. Акцентите на честванията са в градовете, където са основани първите български читалища – Свищов, Лом и Шумен. На 12 май в Шумен ще се състои знаковото събитие в поредицата инициативи, където се очаква да присъства и президентът, а българският патриарх Неофит да даде своята благословия за читалищното дело.
Очаква се и община Разград да се включи в честванията, но с каква инициатива ще стане ясно на по-късен етап.Честванията ще завършат с грандиозен спектакъл и шествие в Националния дворец на културата. Спектакълът ще бъде открит от президента Росен Плевнелиев.
Читалищните дейци получиха двата официални плаката на честванията, които са дело на шуменския художник Светозар Чилингиров и отразяват двата стълба на читалищното дело – библиотеката, просвещението и от друга страна фолклора, народните традиции.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.