Читалищата в кампания за отбелязване приноса на България в спасяване на евреите от Холокоста

Поредица от културно-информационни събития, организирани от читалища в Разградско, за отбелязване приноса на България в спасяването на евреите, стартира следващата седмица.
Инициативите са със съдействието на Областна администрация –Разград и са част от Комуникационната стратегия на страната за Европейския съюз.
Те ще включват кратка ретроспекция за историческите събития от преди 75 години и прожекция на филма „Българска рапсодия“ (Пътят към Коста дел Маресме) на режисьора Иван Ничев, допълват информацията от пресцентъра на областната администрация. Копродукцията между България и Израел е българското предложение за наградите „Оскар“ през 2014 г. в раздел „Най-добър чуждестранен филм“. Лентата пресъздава факти за депортирането на евреите от България чрез любовна история между тийнейджъри. В него участват млади и утвърдени български актьори, сред които: Стефан Попов, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стоян Алексиев, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Васил Михайлов, Георги Мамалев и други.
Прожекциите са безплатни, първата е на 15 октомври, понеделник, от 13,00 ч. в киносалона на читалище „Съзнание“ в Исперих, на 16 октомври – в читалище „Саморазвитие“ – Завет, на 18-ти – в читалище „Съзнай себе си“ – Цар Калоян, на 22-ри – в читалище „Св.св. Кирил и Методий“ – Кубрат, и на 23 октомври – в читалище „Пробуда“ – Лозница.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.