Четири фирми от Лудогорието повишават енергийната си ефективност

Предприятето „Завет” АД и разградските фирми „Строймонтаж” ЕАД, „Каримекс” ЕООД и „Разград полиграф” ООД изпълняват проекти по процедурата „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия”, съобщиха от Областния информационен център.

Те се финансират от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. Целта е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските малки и средни предприятия за насърчаване изпълнението на мерки за енергийна ефективност, чрез които да се повиши конкурентоспособността им, и да се понижи енергийната интензивност както на ниво отделна фирма, така и като цяло за икономиката.

Към края на август 2017 г. сключените договори за изпълнение на дейностите са на обща стойност 2 275 980,12 лева, от тях безвъзмездната финансова помощ е 1 437 673,56 лева. Собственото участие на бенефициентите е в размер на общо 838 306,56 лева. То представлява от 30 до 40% от общия бюджет на проектите.

След изпълнението на проектите се очаква в предприятията-бенефициенти да се повиши енергийната ефективност, да бъдат намалени емисиите парникови газове и специфичното потребление на енергия, да намалеят производствените разходи и да се увеличи производителността и конкурентоспособността.

/e-Razgrad/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.