Четири години от взривовете край Петолъчката

Навършват се четири години от експлозиите на Петолъчката. На 5 юни 2012 г. складовете за боеприпаси край пътен възел „Петолъчката“ избухнаха. При взривовете загинаха трима работници в складовете. Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани.
Тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов каза, че отговорността за случилото се поема от фирмата, чиято собственост са складовете – „Берета Трейдинг“.
Обвинителният акт по делото срещу собственика на „Берета трейдинг“ Десислав Делев и изпълнителния директор на фирмата Иван Пеев бе внесен в съда от прокуратурата в началото на април 2013 г.
Двамата са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон.
Заради неспазване мерките за безопасност и сигурност е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници и телесни повреди на други работници. Делото за взривовете в местността Мараш до „Петолъчката“ бе върнато от Районен съд – Ямбол за доразследване.
33 тома са побрали материалите по делото, а разпитаните свидетели са над 200 души – с уточнени имена и адреси. Направени са три ДНК експертизи, три съдебномедицински експертизи и комплексна технологична експертиза, установена и стойността на нанесените щети.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.