ЦСКА празнува 70-та си годишнина

Клубовете на ЦСКА в различните спортове ще отпразнуват днес 70-ата си годишнина. Тържествата започват от 9.00 часа на стадион „Българска армия“ и ще продължат през целия ден.
Кулминацията ще е празникът на Националния стадион „Васил Левски“, който е от 18.00 часа. Тогава ще бъдат отличени около 400 спортисти, постигнали значими успехи на национално и международно ниво.
След това от 20.00 часа е срещата от Първа лига между ЦСКА и „Лудогорец“. На събитието ще присъстват много футболни легенди, включително и Христо Стоичков.
„За мен тези четири букви означават слава и гордост. Дойдох в ЦСКА много малък, а първите стъпки никога не се забравят. Историята говори сама по себе си. Трябва да знаеш кой е минал през този клуб. Мислите ли, че аз не знам кои спортисти са минали през ЦСКА? Кои олимпийски шампиони са били в ЦСКА? Аз съм си направил труда да ги науча. Като ги видя на улицата, да не ги подмина, а да ги поздравя. Защото те са легендите. Ето това липсва на младите днес“, каза пред Би Ти Ви Стоичков, който е акционер в „ЦСКА-София“ заедно с Гриша Ганчев и Юлиян Инджов.
Според думите му са необходими стратегия и хубава база, където да се подготвят децата. „Като погледне какви спортисти са минали през ЦСКА, човек настръхва. Как няма да бъда горд? 70 години не са минали никак леко. Много труд, много пот. Много лишения. Трябва да мислим за момента, когато отново ще бъдем познатата сила. Но това ще изисква време. Няма как ЦСКА да бъде шампион във всеки един момент. Защото в съвременния спорт се изисква много труд. Затова трябва да имаме готов план, програма – четири-пет-осем-десет години. Стратегия на работа, а не от днес за утре“, продължи Стоичков.
Във футбола след фалита на ПФК ЦСКА АД голямата част от привържениците застанаха зад ръководения от Стоичков и Ганчев клуб в елита. Малка група запалянковци се обединиха около друг проект – „ЦСКА 1948“, като те организират свое тържество в 12.00 часа във Военния клуб, а в 18.00 ч. третодивизионният отбор играе срещу „Чавдар“ на стадион ДИТ.
Спортните клубове на ЦСКА са подготвили богата програма с демонстрации. Във ВИП залата на „Българска армия“ беше открита изложба с фланелките на футболния отбор през годините, наречена „Червения път“. Спортният директор на „ЦСКА-София“ Пламен Марков заяви при откриването ѝ: „ЦСКА е велика магия“ и призова запалянковците да дойдат на „Васил Левски“.
Изложбата включва кът на Стоичков, изложени са Златната, Сребърната и Бронзовата обувки на Петър Жеков, има обособена и спортна секция.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.