Храните у нас – по- некачествени, но по-скъпи от тези в Европа

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е обезпокоен и от цените на храните в България в сравнение със същите в Австрия и Германия. На брифинг в Министерски съвет той коментира, че е направен ценови анализ на продуктите.

Както вече е известно изследване на 31 вида продукти от пет категории, закупени съответно в България, Австрия и Германия, показа, че наистина има разлики по отношение на съдържанието на предлаганите стоки у нас и на Запад.

Освен това от тези 31 продукта, 16 са със значително по-високи цени от тези в България.

По думите му най-фрапантна е разликата в закупени две детски пюрета – едното с 90% по-висока цена, а другото със 107%. Министърът бе категоричен, че това е изключително неприемливо, тъй като в пюретата са и с констатирано различно съдържание.

„По-високи цени в рамките на диапазон от 20% до 70% наблюдаваме и при млечните продукти – определени сирена и при шоколадови продукти от най-различно естество“, посочи Порожанов.

Земеделският министър призна – „разликите в цените не са незначителни – не са в рамките на 5% или 10%, които биха се обяснили с някакви разходи по логистика, транспорт или нещо друго“.

Още утре (29 юни) министърът на земеделието и храните ще покани представители на Комисията за защита на потребителите, заедно с федерациите за защита на потребителите, за да бъде обсъдена темата с по-високите цени, за да се види какво може да се предприеме.

Темата за двойния стандарт на храните ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите на 17-18 юли. Информацията ще бъде внесена Словакия и ще бъде подкрепена от страните от Вишеградската четворка, които участват в процеса по изследване.

Относно сравнителния анализ на съдържанието върху опаковката, резултатите у нас показват, че един и същи продукт в определени съдържания се различава на пазарите в Западна Европа, в Централна и Източна Европа.

 

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.