„Хосе“ вилнее и следва пътя на „Ирма“

Нов ураган вилнее в Атлантическия океан и следва пътя на опустошителния „Ирма“.

Поредната стихия носи името „Хосе“ и се намира на 950 км източно от Малките Антили. За броени часове тя се е усилила до трета степен със скорост на ветровете 195 км/час, съобщи Националният център за ураганите на САЩ. „Хосе“ се придвижва в посока запад-северозапад по пътя на „Ирма“, който е от най-високата пета степен. „Ирма“ вече опустоши няколко карибски острова и взе най-малко 14 жертви. Очаква се да достигне северната част на Куба тази вечер или утре сутрин, а оттам да продължи към югоизточното крайбрежие на САЩ.

Великобритания, Франция и Холандия изпратиха кораби с помощи и спасителни екипи към владенията си на Карибите.

И още един ураган – „Катя“, който е от втора степен, се намира от другата страна на Мексиканския залив. Тази вечер той може да достигне западния мексикански щат Веракрус, където да засегне над един милион души.

Същевременно с призива „Една Америка“ петимата бивши президенти на Съединените щати се обединиха за набирането на средства за възстановяване за щатите Тексас и Луизиана, които пострадаха от урагана „Харви“, и за Луизиана, която се готви да посрещне урагана „Ирма“.

Съобщението беше направено от Барак Обама, Джордж Буш – син, Бил Клинтън, Джордж Буш – баща и Джими Картър. Специална сметка е отворена чрез фондацията на Президентската библиотека на Джордж Буш – баща за събиране и бързо разпределяне на даренията, предава БНР.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.