Франция отговори на удара на ИД с бомбардировка над сирийския град Рака

Франция отговори на кървавите атентати, извършени в петък на нейна територия, с масирана бомбардировка, съобщи Франс прес. При атентатите в Париж загинаха 29 души – повечето млади хора, граждани на различни държави, повечето французи, а 352-ма ранени, като 99 от тях са в критично състояние. Според други информации жертвите на атентатите във френската столица са достигнали 132 души.
Френската бойна авиация нанесе удари срещу позициите на „Ислямска държава“ в сирийския град Рака. Първата разрушена цел е била използвана от „Ислямска държава“ за команден център, център за набиране на джихадисти, както и за склад за оръжие и боеприпаси. Втората е била тренировъчен лагер.
По-рано съветникът на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на сигурността Бен Роудс отбеляза, че САЩ и Франция готвят удари по „болезнените точки на джихадистите в Сирия и Ирак“.
Бойните самолети са хвърлили 20 бомби по сирийския град Рака. Това е най-мащабната операция на Военновъздушните сили на Франция, съобщи военното министерство на страната.
„Операцията включваше 10 самолета и започна едновременно от Обединените арабски емирства и Йордания. Хвърлени са 20 бомби“, се казва в съобщението, цитирано от АФП. Ударите са били по команден център, център за вербуване на джихадисти, оръжеен склад и лагер за обучение на бойци, уточнява БГНЕС. Унищожен е тренировъчен лагер на терористи“, се казва в съобщението на министерството.
Френските и белгийските власти продължават съвместното разследване на терористичните атаки, извършени в петък в Париж. В ход е и международното издирване на един от заподозрените, Салах Абдеслам, който е успял да напусне Франция, часове след ударите.
На заседание днес парламентът на Франция ще обсъжда искането на президента Франсоа Оланд за удължаване с три месеца на обявеното в петък в страната извънредно положение.
Същевременно властите съобщиха, че броят на жертвите на атаките вече достигна 132.
Във Франция и Брюксел, с минута мълчание, ще бъде почетена паметта на загиналите. По обяд служители и ръководители от институциите на ЕС и НАТО в белгийската столица ще излязат пред сградите за церемонията.
Междувременно животът във Франция се връща в нормален ритъм. Публичните музеи и другите културни места във френската столица ще отворят отново врати в понеделник по обяд .
Президентът на Франция Франсоа Оланд възнамерява да продължи на три месеца режима на извънредно положение в страната във връзка с терористичната заплаха. Съответният законопроект ще бъде предаден в сряда за разглеждане пред министерския съвет. После предложението ще трябва да получи одобрението на парламента. Според френското законодателство, продължаването на режима на извънредно положение в страната над 12 дни може да встъпи в сила единствено с парламентарно гласуване.
Люксембург, който в момента председателства ЕС, ще свика на 20 ноември извънредна среща на високо равнище на вътрешните и на правосъдните министри на страните-членки на ЕС, на която ще се обсъдят мерките за сигурност.
„Срещата ще се състои по молба на Франция след серията терористични актове в Париж“, съобщи министърът на вътрешната сигурност на Люксембург Етиен Шнайдер.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.