Учен: Големият бариерен риф е мъртъв

Големият бариерен риф беше обявен за мъртъв от водещия еколог Роуан Якобсен. „След дълго боледуване той почина през 2016 г.“, заяви той. Учените казват, че краят на цветния живот на най-голямата единична структура от живи организми в света идва след 25 милиона години съществуване, пише New York Post. Огромната маса в Коралово море, която обхваща площ от около 2253 км, се предаде пред избеляването. Учените алармират, че половината от коралите са мъртви заради мощни бури и нашествието на морски звезди, които ги изяждат.

Новината обиколи светкавично социалните мрежи. Според други учени обаче свръхпреувеличаването на състоянието на рифа може да внуши на хората, че е твърде късно и няма шансове за възстановяване. Професор Джон Пандолфи от Центъра ARC в Университета на Куинсланд смята, че природният феномен може да се спаси. „Изключително важно е сега да се укрепи устойчивостта на рифа, и да увеличи максимално естествения си капацитет, за да се възстанови. Но последиците са сериозни и вероятно постоянни“, каза той.

Рифът привлича годишно 2 млн. туристи. Той се намира край бреговете на Куинсланд, Австралия, и може да бъде видян от Космоса. Изключителното природно образувание е по-голямо по площ от Великобритания. Състои се от над 2900 отделни рифа и 900 острова. То е дом на 1652 вида риби, 3000 вида мекотели и 30 различни вида китове и делфини.

За рифа често се говори като за най-голямата жива структура в света, но в действителност той се състои от милиарди малки организми. Най-голямата жива структура в света е 3.8-километрова медна гъба, която се намира в Сините планини в Орегон.

Миналата година специалисти от ЮНЕСКО изследваха рифа и го обявиха в голяма опасност.

Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.